Amerimix
BMJ Stone
Echelon Masonry
EZG Manufacturing
Federated Insurance
Fraco USA, Inc.
Hohmann and Barnard, Inc.
Hydro Mobile, Inc.
iQ Power Tools
Kennison Forest Products, Inc.
Mortar Net Solutions
Non-Stop Scaffolding
Pullman Ermator
SPEC MIX LLC
Stabila
Tradesmen's Software, Inc.
May 11, 2011 12:25 PM CDT

Concrete Pavers Offer Function, Aesthetics at SMU

Hardscaping case study

By

SMU’s mustang sculpture at the south end of Mustang Plaza and Mall welcomes students, faculty and visitors to a beautiful 230-acre campus.

SMU’s mustang sculpture at the south end of Mustang Plaza and Mall welcomes students, faculty and visitors to a beautiful 230-acre campus.
Southern Methodist University’s (SMU) Centennial Master Plan began about 10 years ago. The vision was to create a more pedestrian friendly campus, designed for the architectural amenity as well as the safety and well being of the students. Finding common linkages throughout the campus was a key requirement. Construction began in spring 2009.

The long-term plan involved creating a center mall that unified the athletic facilities, connected the south part of the campus to the north, and tied into the west campus area toward the residential dorms. The creation of these malls required numerous infrastructure changes that would make major modifications in the way the campus was built. The final outcome evolved during a period of years. The project required a substantial commitment from the university, both financially and administratively.

What is now the center spine of the mall had once been a public street. When Ford Stadium was developed, the end of the street was closed, and the Doak Walker Plaza was created as a focal point. This focal point created a starting place for the future mall at the north end of the campus. The only current pedestrian settings were a concrete plaza in front of Moody Coliseum and the adjacent two lawn areas on the side.

“It’s a beautiful plaza, and we really appreciate the help from Pavestone and what they’ve provided us on this plaza. SMU takes great pride in the way our campus looks, and Pavestone has helped us in doing that.”
– Jerome Meister, SMU’s Senior Project Manager, SMU, Office of Planning Design and Construction

The Challenge

The design challenge was to take a long, narrow space and create areas along it that could accommodate large crowds of people, while serving as a space that was comfortable to walk through. It had to fully function as a fire lane, while maintaining a clear, unobstructed connection to the existing buildings, link- ing two points that were two blocks apart, and doing it in a way that didn’t make it feel overbearing. Multi-colored bands of pavers were placed through the middle of the mall, which aided in breaking up the linear space down its long length.

Drainage issues had to be addressed, because SMU wanted urban spaces in the middle of five permanent facilities. Previous to the improvement, this was a large area where, originally, all of the water drained down to the street and funneled down to curb drains. There were current, pre-construction issues with grades being too flat, especially in front of Moody Coliseum. Improvement to grades had to be implemented to create fall away from the coliseum. Currently, all of the mall drainage now runs south and is picked up intermittently into slot drains that run down the mall.

The Result

The finished result has been an aesthetic and functional improvement to the SMU campus. Overall facilities access has been increased resulting in a safer and friendlier pedestrian environment. The fabulous statuary furnishings, complimented by colorized and textured paver pavements, created an institutional spirit and an architectural impression beyond expectations. Shapes, colors, textures and patterns of concrete pavers exemplified the project’s beauty and impact on the campus.

“I think the other challenge on a campus is to create spaces that have a more garden-like atmosphere, but... to do it in a way that is both physiologically safe and physically safe. You really have a clear view down the mall; you have a clear view on the spaces on the side. It’s well lit at night without being over lit. It has to function in the daytime, at nighttime, it has to function as a major use event with 1,000 people, and it has to function with two pedestrians walking up the center of the mall. It does that well.”
– Chris Miller, Landscape Architect for the project

Construction Details

Client: Southern Methodist University
Landscape Architect: Chris Miller, The Office of Christopher Miller
Landscape Contractor: Metroplex Garden Design Landscaping
General Contractor: Adolfson & Peterson
Paver Contractor: Concrete Paver Systems
Application: Pedestrian Thoroughfares and Walk Ways
Paver Shapes: City Stone Series and Holland Stone
Paver Colors: Antique Terra Cotta, Cast Stone, Double Dose Red, Light Brown, Charcoal, River Red
Paver Finishes: Apricot Quartex, Obsidian Quartex
Total Square Footage: 83,000 square feet


About the Author

Ted Corvey is the Vice President of Marketing and Paver Business at Pine Hall Brick Co., Inc. He can be reached at tcorvey@pinehallbrick.com or 800-334-8689.

© 2010 Pavestone Company. All Rights Reserved. PAVESTONE®, Improving Your LandscapeTM, City StoneTM III, and City StoneTMV, and QuartexTM are trademarks of Pavestone Company.

 

Related Articles

More Masonry Headlines

“The mason contractors involved in the MCAA all work towards the same goals.”

David Veazey
Veazey Enterprises, Inc.
MCAA member since 1965

Learn More